Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Centrumgebieden


In het centrumgebied van Staphorst zijn detailhandel, horeca en toerisme geconcentreerd. Er zijn verschillende lichtbronnen zichtbaar zoals:

 • openbare verlichting
 • etalageverlichting
 • aangelichte gevels
 • reclames
 • terrasverlichting

staphorst kerk centrum staphorst centrum overdag

Foto: Gemeenteweg in Staphorst. De gemeente licht de kerk niet aan.

Gemeentelijk beleid  voor Openbare Verlichting

De gemeente kiest in centrumgebieden voor:

 • Een goede gelijkmatigheid. Dit betekent dan het licht zo goed mogelijk verdeeld wordt over de straat en er weinig donkere vlekken zijn tussen de lantaarnpalen. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid en voor het uitgaanspubliek. 
 • Een relatief lage verlichtingssterkte in de winkelstraten en een hogere verlichtingssterkte in de uitgaangsgebieden.

nostaligische verlichting ijhorst bij kerk oude rijksweg rouveen centrum

Foto 1: ′Nostaligische′ lantaarnpalen en armaturen decoreren het centrum van IJhorst.

Foto 2: Het centrum van Rouveen is verlicht met decoratieve armaturen (Oude Rijksweg). De bushokjes zijn voorzien van gedimde LED verlichting.

Reclame

Reclameverlichting is in het centrumgebied toegestaan. Om de rust in het straatbeeld te bewaren, moet het voldoen aan criteria. Over het centrumgebied zegt het welstandsbeleid dat verlichting van winkels en bedrijven moet passen bij de omgeving en het pand. Knipperende lichtreclames zijn nergens toegestaan in de gemeente Staphorst.

supermarkt staphorst

Foto: Een supermarkt straalt helder uit over het verder bescheiden verlichte centrum van Staphorst. Dit is geen probleem wanneer de verlichting wordt uitgeschakeld na werkuren.

Etalages, winkels, gevelverlichting

Veel winkels laten ’s nachts hun verlichting branden in de winkel, de etalage en/of op de gevel. Deze verlichting is soms feller dan de openbare verlichting van de gemeente en valt in die gevallen erg op. Na sluitingstijd wordt de sfeer in het centrum mede bepaald door de verlichting van winkels.

Het laten branden van de verlichting heeft meerdere redenen:

 • Inbraakpreventie. Verlichting als inbraakpreventie is alleen zinvol als er mensen in de buurt zijn die reageren bij inbraak. Inbrekers kunnen bovendien baat hebben bij licht. Alternatieven zijn een alarminstallatie of een lamp die alleen aanspringt als er beweging is (bewegingsmelder). Bewakingscamera’s hebben tegenwoordig weinig licht nodig om goed te functioneren.
 • Het aanprijzen van producten. Op tijden dat er mogelijke kopers langslopen, is etalageverlichting een deel van de marketingstrategie van winkels. Vaak is het in de late avond en nacht mogelijk om op geen of minder verlichting over te schakelen. 

gemeentehuis Staphorst staphorst marktplein

Foto′s: Het gemeentehuis in Staphorst is bescheiden verlicht. Ook op de Markt is de verlichtingssterkte laag. Omdat er ′s nachts geen gebruik wordt gemaakt van dit (parkeer)terrein, schakelt de gemeente de verlichting ′s nachts uit. 

Oproep aan winkels

Eigenaren van winkels en andere bedrijven in het centrumgebied worden zo nodig geïnformeerd over duurzaamheid, leefbaarheid en de gewenste sfeer. Ze kunnen bewuster verlichten door:

 • te kiezen voor energiezuinige verlichting met een laag vermogen
 • verlichting goed te richten op wat er verlicht moet worden
 • verlichting uit te schakelen of te dimmen in de late avond en de nacht

Deze maatregelen verkleinen het contrast met de openbare verlichting en vergroten de verkeersveiligheid. Een centrumgebied met bewuste verlichting oogt prettiger voor passanten maar kan ook aantrekkelijk zijn voor potentiële klanten.