Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Lantaarnpalen en duurzaamheid


Lantaarnpalen oftewel lichtmasten

Er zijn diverse soorten lantaarnpalen op de markt. Staal, aluminium, ijzer, kunststof en zelfs houten masten zijn verkrijgbaar. Hun eigenschappen variëren. Het is lastig te zeggen welk materiaal het duurzaamst is over de totale levensduur. De gemeente Staphorst kiest bij de aanschaf van nieuwe lantaarnpalen op dit moment voor aluminium. Zie meer onderaan bij ′Duurzaam materiaalgebruik′.

Vormgeving lantaarnpalen - beeldkwaliteit

Bij daglicht is de vormgeving medebepalend voor de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Om die reden kiest de gemeente in sommige gebieden speciale lantaarnpalen en armaturen. Bekend zijn de lantaarnpalen met antieke uitstraling in het centrumgebied van IJhorst (Kerkweg).

Langs de Oude Rijksweg en een deel van de Gemeenteweg zijn gebogen lantaarnpalen toegepast. Deze vorm past bij de weg (lang en gebogen) en geeft de indruk van ′bescherming′. Het horizontale stukje bovenin sluit aan bij de stegen die veel in deze omgeving voorkomen.

De gemeente heeft in de centrumgebieden ook met kleuren gevarieerd: in Staphorst zijn blauwe lantaarnpalen te zien, in Rouveen en IJhorst groen. 

De gemeente kiest in zijn algemeenheid voor ′sober en doelmatig′.

oude rijksweg staphorst overdag oude rijksweg gebogen masten

Foto: deze bijzonder gebogen lantaarnpaal met horizontale uithouder voor het armatuur is gekozen op de Oude Rijksweg mede om de vormgeving van de weg te benadrukken.

Levensduur

Een lantaarnpaal oftewel lichtmast gaat vaak 40 jaar mee. Omdat een armatuur 20 jaar meegaat, wordt het armatuur vaak 1 keer gewisseld. Het is mogelijk om op dezelfde mast van conventionele naar LED verlichting over te schakelen. 

Wanneer de mast 40 jaar oud is, en er is nog geen reden voor vervanging, dan wordt de kwaliteit gecontroleerd, bijvoorbeeld met een stabiliteitsmeting. Wanneer de leverancier de kwaliteit blijft garanderen, kan de gemeente ervoor kiezen de mast langer te behouden gedurende bijvoorbeeld 5 jaar.

Onderhoud en reparatie

Net als de armaturen, kennen ook de ruim 3300 lantaarnpalen in onze gemeente geen grote achterstand qua vervanging en onderhoud. Lees meer in storingen en onderhoud

1521 foto foto 1477

Foto′s: speciale lantaarnpalen in IJhorst en op de Gemeenteweg.

Duurzaam materiaalgebruik

De gemeente Staphorst vindt materiaalgebruik belangrijk. Aandacht wordt besteed aan duurzaamheid van armaturen én lantaarnpalen. Bij aankoop van nieuwe lantaarnpalen, kiest de gemeente tussen de diverse beschikbare materialen, op basis van kosten, onderhoudsgemak en duurzaamheid in brede zin. Op dit moment zijn vooral aluminium lantaarnpalen in gebruik vanwege de verkeersveiligheid en recyclebaarheid. In de centrumgebieden staan stalen lichtmasten. De gemeente denkt vooraf na over welke milieuvriendelijke oppervlaktebescherming, schilderwerk en schoonmaak mogelijk is.

Botsvriendelijke lantaarnpalen

Op de markt zijn speciale ′botsvriendelijke masten’ verkrijgbaar. De constructie beweegt met de auto mee of breekt zelfs helemaal af waardoor de auto minder abrupt tot stilstand komt. Ze zijn in diverse materialen leverbaar. Aangezien voorkomen beter werkt dan genezen, kiest de gemeente voor zoveel mogelijk infrastructurele maatregelen om botsingen te voorkomen. De gemeente kiest ten behoeve van de verkeersveiligheid bewust voor aluminium lantaarnpalen.